Αιωνία η μνήμη του δασκάλου μας

Ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, σπουδαίος δάσκαλος, ρήτορας και ιστορικός, δεν είναι πλέον μαζί μας. Μας είχε τιμήσει με μία διάλεξή του στα σεμινάρια για τους φιλολόγους της ΔΙΔΕ Πειραιά που διοργανώσαμε το 2014 στο Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο τότε. Αιωνία του η μνήμη! 

http://dialexeisistorias.blogspot.com/2014/02/blog-post_15.html#more



Την Τρίτη 11/2/2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαλέξεις για την Ιστορία», ο καθ. της αρχαίας ιστορίας Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης έδωσε διάλεξη με θέμα την μετάβαση από την κλασσική περίοδο στους ελληνιστικούς χρόνους. Ο κ. Μικρογιαννάκης «μάγεψε» τους 37 φιλολόγους από Γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά που παρακολούθησαν την διάλεξη με την ευφράδειά του και πραγματικά δίδαξε με την ευρύτητά του τόσο στην αρχαία ιστορία όσο και στους κλασσικούς συγγραφείς.
Για την διάλεξη έγραψαν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες (βλ και φωτογραφίες):  

"Τεράστιας διανοητικής εμβέλειας άτομο....παρότι δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ διαλεξή του, καθώς σπούδασα στα Ιωάννινα, έχω να πω ότι υπήρξε καθηλωτικός..απίστευτο εύρος γνώσεων, εύστοχες συνειρμικές μετατοπίσεις χωρίς όμως να "ξεφεύγει" από την ουσία! Πέραν όλων αυτών, πολύ γλυκός άνθρωπος, πολύ προσηνής..." 
Α.Β. 
 "Ο καθηγητής κ. Μικρογιαννάκης με βαθιά γνώση της ιστορίας και εκπληκτική ρητορική δεξιοτεχνία μας πρόσφερε μια συνολική θέαση της αρχαίας Ελλάδας. Μας μίλησε για ειρήνη και πόλεμο, για μεγάλες προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου, για ισότητα και αριστεία, πόλη, πολιτική και πολιτεύματα. Και όλα αυτά με μια μοναδική ενάργεια και γλαφυρότητα λόγου, ο οποίος αφήνει ανεξίτηλα ίχνη στη μνήμη των ακροατών του".

Κ.Λ.

"Με γοήτευσε, όπως άλλωστε το περίμενα. Είναι ένας φιλόσοφος της ιστορίας που με έναυσμα το παρελθόν σε "ταξιδεύει" στο μέλλον".
Χ.Μ.

"Ένας  άνθρωπος του πνεύματος, που δικαίως εμπνέει οικειότητα και σεβασμό. Με το μεστό και αποδεικτικό λόγο του χωρίς χειρόγραφες σημειώσεις κατάφερε να μας προσεγγίσει τόσο με την ανθρώπινη, φιλική του υπόσταση,  όσο και με το πολύπλευρο γνωστικό του υπόβαθρο".
Ε.Λ.

"Μη γνωρίζοντας τον χαρακτήρα των διαλέξεων του καθηγητή Μικρογιαννάκη, απρόσμενη και ευτυχή συγκυρία αποτέλεσε για μένα η συνάντηση του ιστορικού με τον φιλοσοφικό λόγο, ως μια διερεύνηση του ιστορικού γίγνεσθαι μέσα από την οντολογική και γνωσιολογική οπτική".
Σ.Ι.

"Δεν κρύβω ότι η διάλεξη του κ. Μικρογιαννάκη ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν να επιλέξω το εν λόγω σεμινάριο. Συγκίνηση ένιωσα βεβαίως που είχα την ευκαιρία για ένα ακόμη μάθημα με τον παλιό μου δάσκαλο. Θαυμάζω το πνεύμα του -αναλοίωτο στο χρόνο οφείλω να ομολογήσω- τη συνθετική αλλά ταυτόχρονα μεστή σκέψη του. Ρούφηξα όσα περισσότερα πρόλαβα, καθότι είναι ομολογουμένως  χείμαρος... Ήδη σήμερα 1η ώρα στο μάθημα της Γλώσσας με ένα τμήμα της Γ΄ λυκείου, αναλύοντας το θέμα της μαζοποιήσης και άλλων σχετικών με αυτό, βρήκα την ευκαιρία να μεταφέρω την εμπειρία μου αλλά και κάποια από τα λεγόμενα τού καθηγητή μας στα παιδιά κι εκείνα πραγματικά ενθουσιάστηκαν!"
Δ.Λ. 


"Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η διάλεξη. Ηταν, θεωρώ επί της ουσίας. Μου άρεσε πάρα πολύ η αφήγηση του καθ.Μικρογιαννάκη. Πραγματικά δε βαρέθηκα λεπτό".
Α.Π.

Σχόλια